Nanocoating op een duidelijke manier uitgelegd

Wat is Nanocoating

Netwerk

Nanocoating of nano afdichting is het gevolg van een toepassing waarbij nanostructuren bouwen aan een coherent netwerk van moleculen op een oppervlak. Dit is een chemisch proces waarbij het oppervlak hydrofoob of superhydrophob wordt, waardoor vloeistoffen die het oppervlak raken worden afgestoten en onmiddellijk wegvloeien of het wordt hydrophil of superhydrophil waardoor vloeistoffen die het oppervlak raken een vlakte film produceren op het oppervlak en meestal ook wegvloeien.

Lotusblad

Als het oppervlak is behandeld met een hydrofoob nano-vloeistof werkt het oppervlak hetzelfde als een lotusblad. Dit water- en vuil-afstoten wordt ook wel het “lotuseffect” genoemd. Karakteristiek hiervan is dat het een gemakkelijk te reinigen oppervlak wordt. De eigenschappen van oppervlakken kunnen worden aangepast door toepassing van verschillende nano-vloeistoffen.

Oleophobic

Oppervlakken kunnen op deze manier oleophobic of oleophilic worden, die een sterke chemische bestendigheid enzovoort hebben. Nadat het is  aangebracht op een geprepareerd oppervlak organiseren de nanodeeltjes zich in een netwerkstructuur met de kenmerken zoals beschreven. Warmte ondersteunt dit proces.

Bionics (ook bekend als biomimetics, biognosis, biomimicry, of bionic creative engineering) is de toepassing van biologische methoden en systemen, gekopieerd van de natuur en toegevoegd aan de studie en het ontwerp van technische systemen en moderne technologie.

Bron: Wikipedia
lotusblad met waterdruppel
Nanocoating textiel op rood-oranje doekje met waterdruppels

Biologisch

Een korte samenvatting: Onze nanocoatings zijn biologisch, zeer duurzaam, milieu-neutraal, reukloos, onzichtbaar en geproduceerd volgens het “cradle-to-cradle” principe. Nanocoating verbindt zich met het oppervlak en maakt een netwerk dat kleiner is dan water- en vuil moleculen zodat deze niet meer kunnen indringen en het oppervlak blijft wel “ademen”, het wordt dus niet afgesloten

cradle-to-cradle icoon