Wat is nanotechnologie

Nanotechnologie

Nanotechnologie… wat is het? wat doet het? wat heb ik eraan?

U heeft ongetwijfeld weleens van nano, nanocoating of nanotechnologie gehoord maar weet niet precies wat dat nu inhoudt.

-Nanotechnologie is simpel gezegd het verkleinen van materie tot op nano niveau.

-Nanocoating is een water- en vuilafstotende vloeistof dat door middel van nanotechnologie is verkleind tot nano-deeltjes.

Nanocoating is een hulpmiddel om te verduurzamen omdat artikelen langer mee gaan en minder snel hoeven te worden vervangen

-De nanocoatings van Cleaning & Coating Nederland zijn biologisch( volgens het Cradle-to-Cradle principe).

-De basis van nanocoating is siliciumzand.

-Nano deeltjes zijn kleiner dan water- en vuilmoleculen.

-Nanocoating wordt niet op het oppervlak aangebracht (zoals wax) maar wordt in het oppervlak gepoetst en heeft hierdoor een lang duurzame werking.

-Een met nanocoating beschermd oppervlak heeft minder onderhoud nodig omdat het minder snel vuil wordt.

-Schoonmaken van een met nanocoating behandeld oppervlak heeft géén chemicaliën nodig, water en een zachte borstel is voldoende.

-Het oppervlak wordt gladder en de waarde op de hardheidsschaal van Mohs stijgt 1 tot 2 punten. ( het oppervlak wordt iets harder)

Nanocoating is een water- en vuilafstotende vloeistof op nano niveau.

Het zorgt voor een bescherming, verlengt de levensduur van het object en vergt veel minder onderhoud.

Het bespaart u tijd en energie met schoonmaken en behoudt voor langere tijd de originele kleur.

Uiteenzetting nanotechnologie en nanocoating

Nanotechnologie is een verzamelnaam. Het verwijst naar toepassingen en technieken die werken op een schaal van 1 tot 100 nanometer. Wordt materie teruggebracht tot deze schaal, dan kunnen zich bijzondere eigenschappen voordoen. Niet-geleidende stoffen worden geleidend, gekleurde stoffen transparant.

Nano komt van het Griekse woord ‘nanos’, wat dwerg betekent. Nanotechnologie maakt het mogelijk om te werken op het niveau van moleculen en atomen. Eén nanometer is een miljardste meter, oftewel 0,000000001 m. Dat is klein. Maar hoe stel je je dat voor? Ter vergelijking: een rode bloedcel is 7.000 nanometer groot. Een menselijke haar is zo’n 80.000 nanometer dik. En onze vingernagels groeien 5 tot 10 nanometer per minuut.

Oppervlakken worden op de hierboven beschreven  manier water- en vuilafstotend, die onder andere een sterke chemische bestendigheid hebben. Nadat het is  aangebracht op een geprepareerd (vetvrij) oppervlak organiseren de nano-deeltjes zich in een netwerkstructuur. Deze netwerkstructuur houdt het oppervlak “ademend” maar laat geen water en vuil door.

Nanocoating is dus een water- en vuilafstotende vloeistof die is gefabriceerd door middel van nanotechnologie. Als de coating op een oppervlak wordt aangebracht verbindt het zich met het oppervlak. Een  oppervlak dat is behandeld met een hydrofoob(waterafstotende) en oleofoob (vuilafstotende) nano-vloeistof werkt het  hetzelfde als een lotusblad. Dit water- en vuil-afstoten wordt ook wel het “lotuseffect” genoemd. Karakteristiek hiervan is dat het een gemakkelijk te reinigen oppervlak wordt. Het vuil en het water dringt niet meer in het oppervlak omdat de nano-deeltjes kleiner zijn dan water- en vuil moleculen. Voor elk oppervlak bestaat een nanocoating zoals:    

 nanocoating textiel,
 nanocoating kunststof,
 nanocoating RVS,
 nanocoating glas,
 nanocoating steen,
 nanocoating hout.

Bacteriën

Sinds kort is er een nanocoating beschikbaar dat zorgt dat bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen, dit is natuurlijk een ongelofelijk sterk middel tegen bacteriën in ziekenhuizen, tandartspraktijken of kinderopvang en speelplaatsen. Deze nanocoating kan alleen door een gecertificeerd bedrijf met gecertificeerde nano-applicators worden aangebracht. Cleaning & Coating Nederland is een gecertificeerd bedrijf.

Nanocoating geeft een langdurige bescherming tegen weersinvloeden, een vertragende werking tegen verkleuren( UV stralen), is reukloos, onzichtbaar, niet tastbaar en milieu-neutraal. De nanocoatings die Cleaning & Coating Nederland gebruikt zijn ontworpen volgens het Cradle-to-Cradle principe: gebruik de grondstoffen uit de natuur( in ons geval siliciumzand), verwerk het als nanocoating, laat het duurzaam z’n werk doen ( water- en vuilafstoten) en geef het na een lange periode, (zonder devaluatie) weer terug aan de natuur (biologische afbraak).

Bijna alle nanocoatings zijn beschikbaar voor de consument, echter enkele zeer specifieke nanocoatings zijn niet te koop en mogen alleen door een gecertificeerd bedrijf ( Cleaning & Coating Nederland) worden aangebracht.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *